De werkzaamheden van een beginnend adviseur: strategische analyses en tendermanagement

“En waarvoor moeten we jou bellen?” Oftewel, bij wat voor type werkzaamheden hebben we jou nodig? De eerste kennismakingsgesprekken met mijn collega’s eindigden meestal met deze vraag. Toen stond ik nog met mijn mond vol tanden, maar nu weet ik inmiddels beter te benoemen in welke kanten van het adviesvak ik me thuis voel.

Mijn vorige blog ging over mijn eerste 100 dagen bij KokxDeVoogd. Tijdens deze eerste maanden kwamen er enorm veel impressies op me af, zoals bij bovengenoemde kennismakingsgesprekken. Beetje bij beetje leerde ik de verschillende type rollen van ‘consultant in de publieke sector’ kennen, zoals adviseur, onderzoeker, projectsecretaris, maar ook tenderschrijver en tendermanager. Sindsdien zijn we nogmaals 100 dagen vooruitgeschoten en heb ik mezelf ontwikkeld in het tendermangament bij offertes. En ik heb in de vingers gekregen hoe ik een interne strategische ‘trendanalyse’ maak.

Brainstormen om nieuw werkgebied te ontginnen
Bij mijn start bij het bureau begon ik met een trendanalyse voor een nieuw werkgebied binnen KokxDeVoogd: Leefbaar en Veiligheid. Ik analyseerde rapporten, kamerstukken, en brainstormde met mijn team over de huidige uitdagingen van alle organisaties en samenwerkingspartners binnen dit domein. Een belangrijke taak die je als consultant uitvoert bij klanten en soms dus ook intern. Wat mij het meest verraste was dat we als team niet schuwden om op hoog abstractieniveau te brainstormen. Ik ben afgestudeerd in filosofie, daardoor bracht ik het vermogen met me mee om kritisch te denken en om uiteenlopende bevindingen te synthetiseren. Het ‘werkende leven’ daarentegen schepte bij mij vaak de indruk dat alles zo pragmatisch mogelijk moet blijven. Niet tijdens de trendanalyse dus. Hierbij was het juist van belang om je oordeel zoveel mogelijk uit te stellen en juist langzaam tot conclusies te komen. Zo kwam pas na vijf brainstormsessies aan bod hoe we concreet onze diensten en producten zouden kunnen aanbieden binnen deze markt. Dit proces vergt het nodige uithoudingsvermogen, maar uiteindelijk zie je dat het erg veel helderheid oplevert, zolang je als team maar met regelmaat bijeenkomt en inhoudelijk gefocust blijft. Binnenkort presenteren we dan ook op basis van mijn analyse voorstellen voor concrete diensten en acties die bepalend gaan zijn voor de marketing- en communicatiestrategie.

gesneden.JPG

Junior adviseur Michiel Timmermans.

Tendermanagement in de vingers krijgen
Daarnaast werken we binnen het bureau aan het proces om offertes en tenders uit te brengen, dit is een belangrijke rol die je als consultant inneemt. Daarin ontdekte ik voor verschillende offertes mijn rol als tendermanager. Daarin heb ik de verantwoordelijkheid om het proces van schrijven te faciliteren, dus het tijdspad en de ureninzet van het schrijfteam bewaken, tussentijdse bespreekmomentjes plannen, et cetera. Dit alles om te voorkomen dat er stress ontstaat binnen het team zodra de deadline nadert. Het is de kunst bij deze rol om niet over de inhoud te gaan, maar deze wel goed te doorgronden. Want zodra iedereen zich over het schrijfwerk bekommert, blijft er niemand over die het proces strak kan trekken. Maar tegelijkertijd weten hoe je er als team voor staat in het schrijfproces, en daarvoor moet je de inhoud beheersen. Dit hielp mij om sturing aan te brengen in het proces, oftewel: aspecten van de tender onder aandacht brengen en het team hierop aansturen. Voor mij is het in de vingers krijgen van dit aspect van het vak als consultant zeer leerzaam geweest.

Waardevolle vaardigheden ontwikkeld als consultant
Kortom, ik heb de afgelopen periode veel binnen het bureau gewerkt aan zeer waardevolle vaardigheden die je als consultant in de publieke sector nodig hebt. Deze neem ik in het vervolg mee naar onze opdrachtgevers.

Geinspireerd door het blog van Michiel? Bekijk hier onze vacatures.

Of neem contact met ons op:

info@kokxdevoogd.nl
088 – 116 40 00

Delen via: