Blogs en opinie
 
Blog | ‘Eigenlijk komt het erop neer dat ik de strategie ten uitvoer breng’

Jacqueline de Haas begon als officemanager bij KokxDeVoogd. Een veelzijdige functie die als een rode draad door haar carrière loopt. Sinds kort is ze aan de slag als operationeel manager en zorgt ze ervoor dat de strategie van het bureau in de dagelijkse praktijk werkt.

Lees meer
 
Het oprichten van een samenwerking: Welke samenwerkingsvorm is passend? En waar houd je bij oprichting rekening mee?

Gemeenten, provincies en waterschappen, allemaal nemen zij deel aan een groot aantal samenwerkingsverbanden. Dit bijvoorbeeld om taken efficiënter uit te voeren, om grote opgaven het hoofd te bieden of juist om taken op afstand te zetten. De keuze welke samenwerkingsvorm passend is, is daarbij niet altijd makkelijk. Door het beantwoorden van de juiste vragen helpt KokxDeVoogd decentrale overheden bij het kiezen voor de passende samenwerkingsvorm die alle deelnemers bevalt. Welke vragen en afwegingen dit zijn lees je hier.

Lees meer
 
Blog | ‘Ontwikkelen is een rode draad in onze strategie’

Harm Borgers is managing partner bij KokxDeVoogd. Hij heeft duidelijk voor ogen waar zijn adviesbureau voor de publieke sector over twee jaar staat. In dit interview geeft hij een inkijkje in de strategie. En hij vertelt waar hij zelf inhoudelijk mee bezig is en hij geeft zijn visie op het vak van adviseur. ‘Ik zou graag willen dat ons bedrijf over twee jaar is gegroeid is naar dertig collega’s met passie voor advisering aan de Nederlandse overheid.’

Lees meer
 
Blog | Gemeenten, kent u uw decentrale ruimte?

Gemeenten moeten beleidsterreinen politiseren en meer politieke keuzes durven maken. Dat is een pleidooi wat met regelmaat in opiniestukken en columns de revue passeert.[1] Om deze keuzes te maken hebben gemeenten echter inzicht nodig in de ruimte die beschikbaar is om daadwerkelijk te kiezen. En juist daar vormt zich een knelpunt. Gemeentebesturen zijn namelijk maar weinig bekend met deze decentrale ruimte. Hierdoor worden kansen gemist, en blijven (soms noodzakelijke) politieke discussies achterwege. Er is echter een systematische manier om deze ruimte in beeld te brengen: de ‘casco-systematiek’.

Lees meer
 
Blog | De eerste 100 dagen van Victor Eiff

Feitelijk zijn er al meer dan 100 dagen verstreken sinds Victor Eiff bij KokxDeVoogd werkt als partner en adviseur. Desalniettemin blikt hij in acht vragen terug op zijn beginperiode en legt hij uit hoe het voor hem is om voor KokxDeVoogd te werken. ‘In vrijwel iedere opdracht zitten interessante en uitdagende “nieuwigheden” waarmee mijn van nature nieuwsgierige aard wordt geprikkeld.’

Lees meer
 
Blog | Heel precies kijken hoe een werkproces in elkaar zit

Tijdens de Orange Belt training die de 12 collega’s van KokxDeVoogd volgden, via een inhouse training van Six Sigma, staat de ‘Lean filosofie’ centraal. Door te kijken waar problemen zitten en je er op slechts één te focussen en deze op te lossen creëer je waarde voor je klant.

Lees meer
 
Blog | ‘Ik heb mij verder kunnen verdiepen in het fysieke domein’

Zes jaar geleden kwam Elise van Leest bij KokxDeVoogd werken als adviseur en nu zet ze een volgende stap in haar carrière. In dit interview blikt ze terug op inhoudelijk interessante opdrachten en hilarische teamuitjes. Dankzij alle inhoudelijke bijeenkomsten heeft ze zich als adviseur en als mens verder ontwikkeld.

Lees meer
 
Stem kiezer heeft amper invloed bij lokale verkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen geven inwoners amper invloed op het gevoerde beleid van hun gemeente. Dat blijkt uit twee recente promotieonderzoeken van Harm Rienks en onze gewaardeerde collega Babs Broekema. Rutger van den Dikkenberg sprak voor VNG Magazine, het blad van VNG, beide promovendi.

Lees meer
 
Aan de slag met de wijziging van de Wgr, geen tijd te verliezen!

Alle 424 gemeenschappelijke regelingen in Nederland moeten voor 1 juli 2024 gewijzigd zijn. Dit vloeit voort uit de wijziging van de Wgr, maar dit is meer dan alleen een administratieve exercitie. De wijziging van uw regeling is namelijk hét moment om terug te kijken en te evalueren. Met de juiste vragen komen we tot echte verbeteringen en gedragen oplossingen, bijvoorbeeld om de besluitvorming te verbeteren. Zo maakt u de samenwerking sterker en kunt u weer jaren vooruit.

Lees meer
 
Blog | De werkzaamheden van een beginnend adviseur: strategische analyses en tendermanagement

“En waarvoor moeten we jou bellen?” Oftewel, bij wat voor type werkzaamheden hebben we jou nodig? De eerste kennismakingsgesprekken met mijn collega’s eindigden meestal met deze vraag. Toen stond ik nog met mijn mond vol tanden, maar nu weet ik inmiddels beter te benoemen in welke kanten van het adviesvak ik me thuis voel.

Lees meer
 
Blog | Hoe bereiken vijf aangrenzende gemeentes een akkoord over de plaatsing van 100 windmolens op hun grondgebied?

In een onderhandeling of overleg zijn er diverse manieren om je belangen te behartigen door beïnvloedingstechnieken in te zetten. Pas als je je ervan bewust bent welke je allemaal kunt toepassen bereik je optimaal resultaat. Dat leerden de collega’s van KokxDeVoogd tijdens een gezamenlijke kennissessie.

Lees meer
 
Waarom we de omgevingswet beter niet uitstellen

In het bestuurlijk overleg van VNG met minister Ollongren op 21 april is de beslissing of de Omgevingswet verantwoord in werking kan treden op 1 januari 2022 uitgesteld. Reden voor mij, de communicatieman van KokxDevoogd, om onze drie kopstukken uit te nodigen voor kort gesprekje. Hoe zouden we hier nu, in een corona-vrije wereld, over gepraat hebben bij onze koffiemachine?

Lees meer
 
Blog | De eerste 100 dagen van Babs Broekema

Het is honderd dagen geleden dat ik bij KokxDeVoogd in dienst trad. Midden in een roerige periode waarin Nederlanders werd gevraagd zo veel mogelijk thuis te werken, waarin angst, onbegrip, verdriet heerste maar ook polarisatie plaatsvond, besloot ik de overstap te maken: weg uit de wetenschap en met mijn voeten de klei in. 

Lees meer
 
Blog | De eerste 100 dagen van Sjouke Elsman

Of het nu ondanks of dankzij de periode van corona is, daar ben ik nog niet uit. Maar zeker is dat het niet veel moeite heeft gekost om gewend te raken aan mijn nieuwe werkomgeving. KokxDeVoogd is niet groot, waardoor je de meeste collega’s al snel leert kennen. En daarbij wisselen verschillende projecten elkaar in snel tempo af, waardoor je al snel procesmatige patronen herkent.

Lees meer
 
Blog | Weg met het vijandige mensbeeld van de overheid

Het kan verkeren, en dat doet het ook. In politiek Den Haag lijkt er nu consensus te zijn over een flinke stap terug van de markt ten gunste van de overheid. Breed is het besef dat ons land juist nu een sterke en actieve overheid nodig heeft. Minder markt, meer overheid. Maar welke overheid? En hoe dan?

Lees meer
 
Blog | Van bestaansonzekerheid in de bijstand naar een basisinkomen.

Een bijstandsuitkering is geen vetpot, dat is algemeen bekend. Veel mensen komen dan ook niet rond. Zij zijn aangewezen op de voedselbank of een aardig familielid of een goed buur die af en toe wat boodschappen brengt. Uitzicht op beter is er bijna niet.

Lees meer