Onze mensen

Is uw regeling al Wgr-proof of heeft u vragen over het wijzigen van uw regeling?

Guido Lafeber

Spreek een adviseur
Onze adviseurs staan voor je klaar

In vrijwel iedere opdracht zitten interessante en uitdagende 'nieuwigheden' waarmee mijn van nature nieuwsgierige aard wordt geprikkeld.

Victor Eiff

spreek een adviseur
Onze mensen

Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid: Stand van Zaken januari 2025

Het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) is een initiatief van de Nederlandse overheid dat zich richt op het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in twintig kwetsbare gebieden.

In samenwerking met zes ministeries, negentien gemeenten, bewoners en lokale partners streeft het programma naar een integrale aanpak van problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid.

Voortgang en successen

 Sinds de start van het NPLV zijn er diverse positieve ontwikkelingen te melden:

  •   Financiële injecties: Er is ruim €1 miljard beschikbaar gesteld voor lokale aanpakken. In 2024 en 2025 volgen nog twee tranches waarin gemeenten de rest van de middelen kunnen aanvragen.
  •   Preventie van jeugdcriminaliteit: Vanaf 2025 is structureel €61 miljoen per jaar beschikbaar voor de preventie van jeugdcriminaliteit, zoals vastgelegd in het Coalitieakkoord.
  •   Lokale initiatieven: Gemeenten hebben samen met bewoners en lokale partners diverse projecten geïmplementeerd die bijdragen aan verbeterde leefbaarheid en veiligheid.

 

Hardnekkige problemen en uitdagingen

Ondanks de geboekte vooruitgang blijven er uitdagingen bestaan:

  •   Ondermijning: Ondermijnende criminaliteit blijft een ernstige bedreiging voor de rechtsstaat en de veiligheid van de samenleving met name in kwetsbare wijken en op bedrijventerreinen;
  •   Samenwerking en coördinatie: Het effectief verbinden van samenwerkingspartners met beleid en strategie blijft complex vooral bij het aanpakken van geïntegreerde problemen die meerdere domeinen bestrijken;
  •   Duurzame verandering: Het realiseren van duurzame verbeteringen in leefbaarheid en veiligheid vergt door veranderende omstandigheden langdurige inzet en aanpassing van strategieën op basis van voortdurende evaluaties en monitoring.

Aanbevelingen voor verbetering

Om de aanpak en ontwikkeling te stimuleren en te verbeteren zijn de volgende stappen essentieel:

  •   Versterken van integrale aanpak: Een domeinoverstijgende en gebieds- en persoonsgerichte (preventieve) aanpak van onder andere (jeugd)criminaliteit is cruciaal.
  •   Investeren in sociale weerbaarheid: Het vergroten van de weerbaarheid van jongeren en het bieden van perspectief en handvatten om te voorkomen dat met name (drugs)criminaliteit een aantrekkelijke optie blijft is essentieel.
  •   Bevorderen van publiek-private samenwerking: Samenwerking tussen overheden, bedrijven en burgers blijft noodzakelijk om criminele netwerken te verstoren en de fundamentele waarden en structuren van de samenleving te beschermen. Dit dient blijvend gestimuleerd en gefaciliteerd te worden.

Rol van KokxDeVoogd: ondersteuning en advies

KokxDeVoogd gelooft in de kracht van de decentrale overheid en biedt ondersteuning op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Onze diensten omvatten:

  •   Beleidsonderzoek en strategieontwikkeling: Ondersteuning bij het ontwikkelen van geïntegreerde oplossingen en strategieën ter voorkoming en bij het aanpakken van (georganiseerde) ondermijnende criminaliteit;
  •   Procesregie en samenwerking: Begeleiding bij het aangaan van samenwerkingen in de keten van straf- en bestuursrecht en het verbinden van samenwerkingspartners door middel van beleid en strategie;
  •   Advies op maat: Het bieden van advies op maat voor gemeenten en andere betrokken partners om de effectiviteit van hun aanpak te vergroten.

 

Door onze expertise en ervaring kan KokxDeVoogd gemeenten en andere betrokken partners effectief adviseren en ondersteunen bij het verbeteren van leefbaarheid en veiligheid in onder andere deze kwetsbare gebieden en op deze complexe thema’s.