Onze mensen

Is uw regeling al Wgr-proof of heeft u vragen over het wijzigen van uw regeling?

Guido Lafeber

Spreek een adviseur
Onze adviseurs staan voor je klaar

In vrijwel iedere opdracht zitten interessante en uitdagende 'nieuwigheden' waarmee mijn van nature nieuwsgierige aard wordt geprikkeld.

Victor Eiff

spreek een adviseur
Onze mensen

Begeleiding ontvlechting: ICT Samenwerking West-Brabant West

Opdrachtgever

ICT Samenwerking West-Brabant West

Geholpen door

Maxim ter Hedde
Spreek een adviseur

ICT Samenwerking West-Brabant West is een ICT-bedrijf, ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal en Tholen, en Werkplein Hart van West-Brabant. ICT WBW voert sinds 2015 het ICT-beheer en ICT-onderhoud van de gemeenten en het Werkplein uit.

Op 1 juli 2019 plofte op het kantoor van ICT WBW een brief op de mat van de grootste deelnemer in de samenwerking, waarin zij kenbaar maakte uit de samenwerking te treden. Maxim ter Hedde heeft dit proces van uittreding begeleid.

Lucien Dantuma, oud-directeur ICT WBW: “KokxDeVoogd hielp ons met het stappenplan voor de uittreding. Dat hielp heel veel, dat gaf comfort. KokxDeVoogd faciliteerde het proces, nam de leiding bij het maken van werkbare afspraken en legde deze afspraken helder vast. Ik zag vooral meerwaarde in de kennis van uittredingsprocessen, de bijbehorende juridische kennis en ervaring met uittredingskostenberekeningen.”

Aanleiding voor uittredingswens

ICT WBW bevond zich medio 2019 midden in het proces van aanbesteding van een nieuwe basisinfrastructuur, de grootste investering in de geschiedenis. Door de gemeente Bergen op Zoom waren in een eerder stadium al bedenkingen geuit op de samenwerking. Dit heeft doorlopend impact gehad op de samenwerkingsorganisatie.

De gemeente was niet blij met de begroting, die steeds werd gewijzigd. De aanbesteding was voor hen de aanleiding voor de heroverweging om deel te nemen in de samenwerking. Ze wilden meer grip op de uitvoering en op de besteding van het geld. Ze wilden niet steeds hoeven te overleggen. Toch kwam de opzegbrief als een verrassing.

Maxim ter Hedde en Lucian Dantuma

Het dichtst bij een compromis

Lucien: “Op bestuurlijk niveau heeft KokxDeVoogd een goede rol gespeeld door als sparringpartner op te treden maar ook om begrip te kweken voor de wijze waarop een dergelijk traject dient te verlopen. KokxDeVoogd heeft ervoor gezorgd dat bestuurders wisten waar ze aan toe waren. Ook Bergen op Zoom. Zo kon het besluit worden genomen dat het dichtst bij een compromis lag.”

“Met de minst mogelijke weerstand is tot een oplossing gekomen. Ook doordat de mensen van KokxDeVoogd gestructureerd en helder in de communicatie waren. Ik vond de communicatie plezierig en professioneel. Meedenkend maar ook open voor een andere visie. Vooral de kunde en ervaring gaf rust en vertrouwen. Zowel bij mij als directeur als bij het bestuur.”

Gemeentehuis Moerdijk