De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft als doel om de krachten van de gemeente te bundelen en op te treden in het belang van de lokale overheid en haar inwoners.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is dé belangenorganisatie en het kennisplatform voor alle Nederlandse gemeenten.
Dit doen wij door invloed uit te oefenen op landelijk niveau en de maatschappelijke opgaven centraal te stellen.
De VNG ontzorgt gemeenten onder andere op gebied uitvoeringsvragen waarbij het gebruik van informatie en ICT een steeds belangrijker rol speelt.
Gemeenten hebben zowel in hun dienstverlening als bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken te maken met combinaties van vaak ingewikkelde processen en systemen van zowel zichzelf als van (meerdere) ministeries. Hun invloed op het functioneren van die processen en systemen is vaak beperkt tot grote frustratie van bestuurders en ambtenaren. VNG wil hier namens hen meer invloed op nemen door blijvend aandacht te besteden aan ketenregie en het versterken van haar relaties met ketenpartners.
Nico Romijn, manager team CIO van de VNG: “Dit rapport is voor mij een heel belangrijk flankerend perceel om te markeren: okay, hier zijn we niet van en dit gaat niet, maar hier zijn we wel van en dat gaat op deze manier bijdragen aan die strategische doelen.”
Overzicht, inzicht en een duidelijke strategie
Eigenlijk organiseert de VNG ontzettend veel om gemeenten op te ontzorgen op het gebied van de uitvoering. Daar is ook grote behoefte aan, want voor gemeenteambtenaren is het soms “de hele dag de boel aan elkaar knopen, in de hoop dat het niet uit elkaar valt”, aldus Nico.
Om ervoor te zorgen dat gemeenten de ondersteuning van de VNG ontvangen, is er inzicht en overzicht en een duidelijke strategie nodig: “We moeten een verhaal kunnen vertellen dat gaat over: wat we doen, en wat we al deden, waarom we dat doen, waarom op deze manier, en hoe je je dan de rollen inricht die je daarin hebt in op een professionele manier?” zegt Nico.
Om tot dat verhaal te komen, heeft Ruud de Vries een onderzoek gedaan. Aan de hand van de KokxDeVoogd-Ketenaanpak® heeft hij juist dat overzicht gecreëerd. In deze aanpak heeft Ruud niet alleen puur naar uitgevoerde taken gekeken, maar ook naar de vraag hoe de VNG kan ondersteunen, hoe de VNG wil ondersteunen en welke strategische overwegingen daarin te maken zijn.
“Ruud is in staat om op enterprise niveau te kijken. Naar kernwaarden en kernprocessen. Voor de VNG zijn dat kernprocessen die de democratie moeten ondersteunen. Kijken naar de grote belangrijke thema’s dus. We werken als VNG ten slotte voor 175 duizend ambtenaren.”
Wijn voor fijnproevers
“Dit is wijn voor fijnproevers, ik vind het echt een heel goed rapport. Met dank aan Ruud. En aan mijzelf, want Ruud heeft mij eindeloos uitgehoord. Daar heeft Ruud heel veel geduld in gehad”, zegt Nico. Want het rapport is een product van co-creatie. Het is gelukt om vier vliegen in één klap te slaan, volgens Nico.
Het rapport laat namelijk zien hoe de VNG gemeenten ondersteunt, welke rollen de VNG heeft en hoe zij daar keuzes over kan en moet maken, hoe dit tot operationalisering leidt én dat de methode ‘krachtenveldanalyse’ en ruitmodel (onderdeel van de KokxDeVoogd-Ketenaanpak®, red.) écht werkt: “nu ik heb gezien dat het werkt, is het onderdeel van mijn eigen repertoire geworden. Dat vind ik echt heel leuk”, aldus Nico.
Maar de betrokkenheid van Ruud stopt niet bij het rapport. “Eigenlijk zijn we nu het rapport aan het operationaliseren. Het rapport is niet een doel op zich, maar onderdeel van het werk. En dan zie je dat het een goed rapport is, want wat het rapport in zich heeft als premisen komt nu in razend tempo uit op verschillende plekken. Ruud zit hier nu als vast teamlid bij”, zegt Nico.
Professioneel tegengas
Ruud staat midden in de organisatie en heeft tijdens het project nauw samengewerkt met team CIO, en Nico in het speciaal. Dat werd van twee kanten enorm gewaardeerd: “Zo iemand als Ruud, die snapt hoe het is om op enterprise niveau met IT te werken, die me echt dingen leert, in de buurt hebben is voor mij heel bijzonder” zegt Nico.
Zelfs of misschien wel vooral wanneer de neuzen niet dezelfde kant op stonden, heeft dit volgens Nico zijn vruchten af geworpen: “Ik waardeer het als je op een professionele manier tegengas krijgt. Dat tegengas is bij ons elkaar versterken.” Dit heeft er ook toe geleid dat team CIO nog beter in kaart heeft gekregen wat nou haar strategie is: “Ruud zet me af en toe ook even klem. Dat vind ik heel prettig. Dan zegt hij: Nico, hier moet jij nú iets van vinden.”