Bram Renzen

 b.renzen@kokxdevoogd.nl

  06-19108628

 LinkedIn

 

 
 
 

De eerste 100 dagen van Bram

Bij mijn start, 100 dagen geleden, werd ik meteen in het diepe gesmeten. Ik mocht meteen meedraaien met meerdere projecten, en kreeg ook direct veel verantwoordelijkheid. In dit stukje wil ik daarom vooral even stilstaan bij de dingen die ik heb geleerd...

Ik begin bij het begin: een "formatiecalculatiemodel". Het was de eerste keer dat ik van zoiets hoorde. Gelukkig was het na een snelcursus van Maxim goed te begrijpen en groeide ik in het project. Ik leerde dat het mogelijk is om, zelfs als de processen moeilijk te kwantificeren zijn, toch realistische scenario’s uit te werken die voldoende houvast geven voor weldoordachte keuzes.

Ik leerde ook dat je niet per se alle kennis zelf moet hebben om een goede adviseur te zijn. Het is vooral belangrijk om te erkennen welke kennis we nodig hebben, en die boven te halen. Voor een project bij een gemeente kwamen we tot de conclusie dat de beste kennis en ervaring beschikbaar was bij andere gemeenten in een vergelijkbare situatie. We legden de verbinding en kwamen zo tot sterke inzichten. Weet wat je niet weet, zei een bekende filosoof dat niet ooit?

Veel ‘learning by doing’, dus. Maar ook buiten de projecten werd ik ook meegenomen in het Top of Mind programma, een serie sessies om nieuwe mensen mee te nemen in de complexe wereld van het adviseurschap en om  het KokxDeVoogd- DNA eigen te maken. Natuurlijk kwamen daar veel van onze modellen in aan bod, maar ik denk dat ik ook geleerd heb dat het vooral gaat om de juiste attitude... namelijk dat die modellen ook maar modellen zijn en dat je als adviseur vooral zelf moet ontdekken hoe en wanneer je ze toepast. Je moet vooral de juiste vragen stellen.

Kortom, zo vlogen mijn eerste 100 dagen voorbij,  gecombineerd met een hoop gezelligheid (jawel, zelfs een heuse heidag). En leer ik na 100 dagen en verscheidenen projecten nog steeds elke dag nieuwe dingen en voelt elk nieuw project toch weer een soort als mijn eerste. En zo zal het nog wel een tijdje blijven. Met de hulp van mijn collega’s van KokxDeVoogd natuurlijk. Een goed vooruitzicht toch?