Tijdens de Orange Belt training die de 12 collega’s van KokxDeVoogd volgden, via een inhouse training van Six Sigma, staat de ‘Lean filosofie’ centraal. Door te kijken waar problemen zitten en je er op slechts één te focussen en deze op te lossen creëer je waarde voor je klant.

‘Stel je een bak met water voor. Daarin drijft een schip en onder het wateroppervlak huizen meerdere bergen met spitse toppen. Onder in de bak zit een stop. Die stop gaat eruit en waar de boot de eerste bergtop raakt, ontstaat een lek, dat is het probleem waar we ons eerst op focussen,’ zegt trainer Jos Akkermans tegen het groepje collega’s van KokxDeVoogd dat de Orange Belt training volgt.

93af92e0-99a1-44bd-86b3-b6613703c78c

Een aantal van de trotse collega’s met het behaalde certificaat.

Klant centraal
Lean is de methode die centraal staat in de tweedaagse training Orange Belt die Jos Akkermans in huis gaf en waaraan 12 collega’s deelnamen. Het is een strategie en manier van werken die vraag en productie bij elkaar brengt en leidt tot een manier van werken waarbij de klant centraal staat en optimale waarde geleverd krijgt met zo min mogelijk verspilling.

‘Concreet betekent dit dat we met elkaar kijken hoe een bepaald werkproces in elkaar steekt’, vertelt adviseur procesregie Babs Broekema. Dat kan zowel bij een klant zijn, maar net zo goed binnen de eigen organisatie. ‘Door goed te kijken zie je allerlei problemen, je kiest er eentje uit en die los je op. Zo houd je de focus en haal je er niet van alles bij’, zegt Babs.

Lean komt van oorsprong uit Japan, uit de auto-industrie en is een bekende managementfilosofie die inmiddels ver daarbuiten toegepast wordt. Elke opdracht die de adviseurs van KokxDeVoogd uitvoeren is uniek en onder andere omstandigheden, dus zeker geen lopendebandwerk. Sterker nog: KokxDeVoogd levert maatwerk. Het raakvlak zit hem op het focussen op één probleem en dit oplossen.

Green Belt
KokxDeVoogd haalde Six Sigma binnen als partner bij een opdrachtgever in het zuiden van het land. Samen hebben zij voor deze opdrachtgever op hun klantcontactcentrum bestaande werkprocessen efficiënter gemaakt. Zo kwam KokxDeVoogd op het idee om een training bij deze partner te volgen. Later kreeg Broekema bij een andere opdrachtgever uit het Sociaal Domein waar ze voor werkt de vraag: heb je geen Green Belt of zoiets? Erachter zit eenzelfde soort vraag als bij de opdrachtgever in het zuiden van het land. In de kern draait het om efficiënter werken en dat doe je door te focussen op te kern. Dat neemt werkdruk weg als je bepaalde taken niet meer hoeft uit te voeren.

Kennis vergaren
Binnen KokxDeVoogd staat kennis vergaren van de nieuwste werkmethodes centraal. Broekema vond het leuk om te zien dat de jongste collega die deelnam 23 was en de oudste 60. De intekening op deze training was vrijwillig. ’Het was intensief maar leuk en het is fijn dat we nu "dezelfde taal" spreken’, aldus Broekema. Op deze manier kunnen de adviseurs van KokxDevoogd opdrachtgevers nog beter helpen en het is een interessante filosofie om naar het eigen bedrijf te kijken. ‘Want je wil natuurlijk niet de schilder zijn bij wie thuis de verf afbladdert’, zegt Broekema met een lach.

Vraag achter de vraag
De bak water met het schip blijkt tekenend voor procesregie bij opdrachtgevers van KokxDeVoogd. Waar KokxDeVoogd vaak gevraagd wordt om eens te kijken naar een specifiek probleem, blijkt het werkproces wat daaronder ligt vaak het daadwerkelijke issue te zijn. Met deze kennis op zak kunnen we de opdrachtgever veel beter helpen in het onderzoeken van de vraag achter de vraag. Daarbij krijgt de opdrachtgever een oplossing die ook écht bijdraagt.

Delen via: