Achtergrond
 
Nieuw gemeentebestuur, neem de theedoek op!

Toch nog even stilstaan bij twee trends uit de laatste lokale verkiezingen: de vele raadsleden die zijn gekozen met voorkeursstemmen en de winst van partijen met een lokaal verhaal. Een sterk lokaal verankerde politieke macht heeft veel voordelen, maar ook een achilleshiel...

Lees meer
 
Weten politici en bewoners waar de lokale verkiezingen écht over gaan?

Hoeveel budgettaire vrijheid hebben Nederlandse gemeenten eigenlijk nog? Gaan de lokale verkiezingen ergens over, of is het louter politiek schouwspel?

Lees meer
 
Zorgkopzorg #3: Wie beheert de relatie gemeente - zorgpartner?

Heeft de gemeentelijke zorg-inkoopstrategie geleid tot nieuwe contracten met oude en nieuwe partners? Dan begint nu het echte samenwerken. Zeker als een gemeente gebruik maakt van pilots om nieuwe vormen van zorg aan te bieden, levert dat nieuwe kopzorgen op. En daarom dit derde artikel in onze serie over gemeentelijke zorgkopzorgen, met de brandende vraag: “Help, wie beheert de relatie met de zorgpartners?"

Lees meer
 
Hoe houdt u regie in uw regio? Laat uw gemeenschappelijke regeling optimaal functioneren met deze 12 principes

In de praktijk gebeurt het dikwijls dat een regionaal samenwerkingsverband niet goed functioneert. KokxDeVoogd benoemt in Regie in de regio. De Gids voor Regionale Samenwerking, 12 principes die het succes binnen een regionaal samenwerkingsverband bepalen. Deze principes komen hierna kort aan bod en tevens bieden wij u de mogelijkheid om een quickscan te doen en zo te bepalen of uw samenwerking goed functioneert.

Lees meer
 
”Ons advies? Geen theoretisch verhaal!”

Wat doen drie mensen met een ‘blauwe’ achtergrond nu eigenlijk bij KokxDeVoogd? Het is een vraag die Marcel Zethoven, Lea Renfurm en Arie Viskil, in een vorig leven (wijk)agent of inspecteur en nu senior adviseurs binnen het team Leefbaarheid en Veiligheid, wel vaker krijgen. Hoog tijd dus, om hun antwoord eens duidelijk op papier te zetten.

Lees meer
 
Zorgkopzorg #2: Méér geld durven uitgeven

Prinsjesdag, de ideale dag voor een nieuw artikel in onze serie Zorgkopzorgen! Weinig verrassingen kwamen er uit het koffertje op het Binnenhof. 1,3 miljard extra voor jeugdzorg. Gelukkig maar, want het water staat veel mensen en organisaties aan de lippen. Maar met veel geld komt veel verantwoordelijkheid voor gemeenten. En daarom de zorgkopzorg van vandaag: "Help, we durven al dat geld niet te besteden!"

Lees meer
 
Help, onze inkoopstrategie werkt niet!

De stap van een strategie voor het inkopen van zorg en ondersteuning naar een goede implementatie, het blijkt voor veel gemeenten nog niet zo eenvoudig. Hoe komt dat?  

Lees meer