
Toch nog even stilstaan bij twee trends uit de laatste lokale verkiezingen: de vele raadsleden die zijn gekozen met voorkeursstemmen en de winst van partijen met een lokaal verhaal. Een sterk lokaal verankerde politieke macht heeft veel voordelen, maar ook een achilleshiel...
Lees meerHoeveel budgettaire vrijheid hebben Nederlandse gemeenten eigenlijk nog? Gaan de lokale verkiezingen ergens over, of is het louter politiek schouwspel?
Lees meerHeeft de gemeentelijke zorg-inkoopstrategie geleid tot nieuwe contracten met oude en nieuwe partners? Dan begint nu het echte samenwerken. Zeker als een gemeente gebruik maakt van pilots om nieuwe vormen van zorg aan te bieden, levert dat nieuwe kopzorgen op. En daarom dit derde artikel in onze serie over gemeentelijke zorgkopzorgen, met de brandende vraag: “Help, wie beheert de relatie met de zorgpartners?"
Lees meerSamenwerken is voor (lokale) overheden aan de orde van de dag. Toch loopt het vaak helemaal niet goed. In samenwerking met overheidsbestuurders en Dirkzwager legal & tax maakten we De Gids voor Regionale Samenwerkingen, hét instrument om samenwerken structureel aan te pakken.
Lees meerWat doen drie mensen met een ‘blauwe’ achtergrond nu eigenlijk bij KokxDeVoogd? Het is een vraag die Marcel Zethoven, Lea Renfurm en Arie Viskil, in een vorig leven (wijk)agent of inspecteur en nu senior adviseurs binnen het team Leefbaarheid en Veiligheid, wel vaker krijgen. Hoog tijd dus, om hun antwoord eens duidelijk op papier te zetten.
Lees meerPrinsjesdag, de ideale dag voor een nieuw artikel in onze serie Zorgkopzorgen! Weinig verrassingen kwamen er uit het koffertje op het Binnenhof. 1,3 miljard extra voor jeugdzorg. Gelukkig maar, want het water staat veel mensen en organisaties aan de lippen. Maar met veel geld komt veel verantwoordelijkheid voor gemeenten. En daarom de zorgkopzorg van vandaag: "Help, we durven al dat geld niet te besteden!"
Lees meerDe stap van een strategie voor het inkopen van zorg en ondersteuning naar een goede implementatie, het blijkt voor veel gemeenten nog niet zo eenvoudig. Hoe komt dat?
Lees meer