KokxDeVoogd is een organisatieadviesbureau
voor overheden en maatschappelijke dienstverleners.
 

Eric Dorscheidt

e.dorscheidt@kokxdevoogd.nl
088 - 116 40 14
06 - 46 21 56 26
LinkedIn

 
 
Het recept van een goede samenwerking: gewoon starten
 

Once ’the shadow of the future’ lengthens, we have the basis for more durable relationships.
— Robert Axelrod, Evolution of Cooperation -

Het is al even geleden dat Robert Axelrod deze woorden schreef, maar ik ben nog steeds een fan van zijn zogenaamde ‘evolutietheorie van samenwerking’. Samenwerken zit in onze aard omdat het loont.

Het recept van een goede samenwerking? Gewoon starten, dat is het belangrijkste. Daarna evolueert de samenwerking in een steeds betere versie van zichzelf: slimmer, efficiënter en beter toegesneden op de uitdagingen die een veranderende omgeving met zich meebrengt.

Vanuit mijn passie voor het openbaar bestuur geef ik deze ‘evolutie van het samenwerken’ graag een duwtje in de rug. De overheid is van ons allemaal en verdient daarom de beste mensen, de slimste manier van samenwerken en instituties die flexibel kunnen anticiperen op ontwikkelingen in de samenleving.       

Als partner en procesmanager bij KokxDeVoogd houd ik me daarom bezig met de vraag hoe de overheid beter georganiseerd kan worden. Het leuke aan mijn werk is dat deze vraag elke dag weer om een nieuw antwoord vraagt. Ik heb aan de wieg gestaan van meerdere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en was als manager bij een 150.000+ gemeente verantwoordelijk voor de decentralisaties in het sociaal domein en de implementatie van de Omgevingswet.

Als politicoloog en bestuurskundige snap ik hoe bestuurders denken en leg ik de verbinding tussen politiek, beleid en uitvoering. Mijn visie op de rol van de overheid in een netwerksamenleving is hierbij leidend. De verschuiving van ‘government’ naar ‘governance’ betekent dat overheidsorganisaties moeten samenwerken met andere actoren om maatschappelijke doelen te bereiken.  De tijd dat de overheid het land bestuurde vanuit een ivoren toren is al lang voorbij. ‘Besturen’ doe je samen.

Ik hou van goed eten, goed gezelschap en op z’n tijd een mooie politieke biografie.

KokxDeVoogd is gevestigd in Houten. KokxDeVoogd is geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 54502276, met BTW nummer NL8513.30.563.B01.